Opleiding tot oncologieverpleegkundige

Verpleegkundige vervolg opleiding tot oncologie verpleegkundige

Deze maand zocht Stylish Nurse voor jullie uit wat je kunt doen met de verpleegkundige vervolgopleiding stomaverpleegkundige en hoe je dit kunt worden.

Vooropleiding;
Om stoma verpleegkundige te kunnen worden moet je de opleiding tot verpleegkundige hebben voltooid en in bezit zijn van een BIG registratie nummer.
Het beste is ook om minstens 1 jaar werkervaring te hebben op een verpleegafdeling waar regelmatig stomata voorkomen, op deze manier bouw je klinische ervaring op en weet hoe zo’n eerste week na het aanleggen van een stoma eruit ziet (zowel de lichamelijke- als psychologische vraagstukken).

De opleiding zelf;
De opleiding tot stomaverpleegkundige duurt 12 maanden, hierin zijn 14 lesdagen opgenomen. Als student wordt verwacht dat je zelf een baan hebt van minimaal 24uur/ week in de intra-, extra of transmurale zorg waar regelmatig stomata worden gezien.

Tijdens de opleiding worden verschillende aspecten van stomazorg behandeld, in eerste instantie algemene kennis zoals de anatomie & fysiologie, incidentie, prevalentie en de verschillende indicaties van het aanleggen van een stoma.
Daarna wordt er ingegaan op de verschillende aspecten van stoma zorg in de pre- & postoperatieve fase en de over de nazorg eenmaal thuis gekomen. Elke fase heeft namelijk zijn eigen aandachtspunten.
Verder besteed de opleiding aandacht aan deskundigheidsbevordering en EBP. Ook oefen je gesprekken met acteurs, wat de opleiding lekker interactief maakt!

Klinische stage;
Tijdens de opleiding moet je minimaal 10 dagen stage lopen op een andere afdeling, dus ben jij werkzaam op een verpleegafdeling, dan ga je stage lopen op de polikliniek en andersom.
Ben je in het bedrijfsleven werkzaam, dan worden andere regels (in overleg) gehanteerd.

Toetsing;
Tijdens je opleiding word je op verschillende momenten en manieren getoetst:

  • Kennistoetsen
  • Verwerkingsopdracht na iedere onderwijsbijeenkomst
  • Proeve van bekwaamheid na iedere module
  • Praktijkbeoordeling

Kosten van de opleiding
De kosten variëren van € 2500,- tot € 3500,-. Meestal wordt deze opleiding vergoed door je werkgever, overleg dit met je leidinggevende of met P&O.



Wat kun je er uiteindelijk mee?
Aan het eind van de opleiding kun je als stomaverpleegkundige, met kennis van zaken, functioneren binnen de pre-, post- en nazorg. Jij kunt mensen waarbij net een stoma is aangelegd begeleiden door de verschillende fases van acceptatie en hoe zij zo goed mogelijk kunnen leven met een stoma.
Dit kan zijn op een klinische afdeling, poli kliniek of binnen de thuiszorg of dokterspraktijk.

Wat is het loon?
Dit verschilt per zorginstelling, dit kun je het beste informeren bij P&O

Waar wordt de opleiding aangeboden?
Er zijn een aantal opleidingsinstituten in de Nederland: in Utrecht en Groningen, maar er zijn nog meer. Je kunt ook op de site van V&VN kijken voor meer informatie. Stomaverpleegkundige heeft een eigen beroepsgroep profiel bij V&VN.