6 tips voor een leuke en leerzame stage in de zorg

waar moet ik op letten bij mijn eerste stage in de zorg?

De nieuwe stage plekken zijn weer verdeeld, of misschien ben je zelf wel op zoek geweest naar een stage plek..

En eenmaal op je nieuwe stageplek, hoe kun je je het beste opstellen ‘als nieuweling’?!

1. Stel jezelf voor;

Klinkt misschien erg makkelijk, maar stel jezelf voor aan iedereen met een stevige hand. Ga niet eenzaam en verlaten in een hoekje zitten, dat komt niet spontaan en geïnteresseerd over (ook al is dit totaal niet jou bedoeling), het lijkt wel zo. Als collega’s zo’n verkeerde eerste indruk over jou krijgen is dat toch zonde?!

6 tips voor een leuke stage in de zorg

2. Geef aan waar je wel en niet bekwaam in bent;

 Geeft elke ochtend aan in welke periode van je opleiding en stage zit, waar je wel en niet bekwaam in bent en wat jou leerdoel voor die dag is. Dit geeft jou werkbeleider veel informatie, zodat hij/ zij jou met een gerust hart bepaalde dingen kan laten doen en kan begeleiding bieden in zaken waarin jij nog niet bekwaam bent of je in wilt verdiepen.

3. Bespreek je planning elke dag;

De eerste dagen zal je vooral achter je werkbegeleider aan hobbelen, maar jou bevoegdheden worden steeds verder uitgebreid en dit is voor beide partijen (zowel jou werkbegeleider als voor jou) soms lastig. Je weegt continue af: ‘Wat kan ik wel en wat kan ik (nog) niet?’, besef dat jou werkbegeleider daar ook continue mee bezig is! Bespreek dus ’s morgens jou planning en koppel gedurende dag regelmatig terug! Dit geeft jou werkbegeleider inzicht in jou gedachten en daardoor laat jij zien wat jou kennis is en gedachtegang over bepaalde zaken. Hiermee zal je uiteindelijk meer zelfstandigheid verwerven (wat uiteindelijk natuurlijk het aller leukste is!).

4. Reflecteer op jou persoonlijke- en werkleerdoelen;

In het begin van jou stage heb je zowel persoonlijke- als werkleerdoelen opgesteld, reflecteer in je reflectie regelmatig daarop. Zo maak je ook voor andere collega’s die minder vaak met jou werken jou leerproces inzichtelijk. Dit geeft mensen vertrouwen in jou.

5. Ga meer naar teamuitjes;

Probeer tijdens je stage niet alleen met jou stage opdrachten/ verslagen bezig te zijn. Natuurlijk af en toe wel, maar meng je ook in het team.. Dit geeft voor jouzelf enige ontspanning, maar ook zijn collega’s waarschijnlijk toch meer bereid nog iets dieper op bepaalde materie in te gaan.. zo kun je echt het onderste uit de kan halen van jou stage! Wanneer jij klaar bent met jou patiënten/ cliënten, vraag een collega of zij nog hulp nodig zijn.. Dit doet zoveel! En vergeet niet, jou stageplek is misschien wel jou potentiele werkplek in de toekomst! Dan herinneren ze jou niet als diegene die altijd met zijn/ haar hoofd in de boeken zat, maar als die spontane meid die serieus was, maar ook kennis van zaken had! Die moeten we aannemen! 

6. Stel vragen! Denk niet dat je alles al moet weten, nee een stage is er om te leren.. Juist door vragen te stellen, leer je heel veel. Je gaat dieper op bepaalde casuïstiek in en ook dit geeft weer inzicht in jou leerproces. Vraag alleen wel van te voren aan jou werkbegeleider of ze liever direct vragen heeft of liever achteraf. 

Bewaak te allen tijde jou grenzen, doe geen dingen waarin jij niet bevoegd of bekwaam bent! Dit is zowel voor jouzelf als voor de patiënt bescherming. Als verpleegkundige werk je met mensenlevens, je wilt niet een blijvende schade bij een patiënt op je geweten hebben.. 

                                                    SUCCES!!!